24. tammikuuta 2015

Vaahterasiirappi-pähkinäbrowniet

Kokeilin viikonloppuna uutta ohjetta Ingrid Wikholmin Suussasulavat browniet -kirjasta. Vaahterasiirappi-pähkinäbrowniet olisi alkuperäisen ohjeen mukaan pitänyt tehdä macadamioista, mutta koska kauppamme ainoat macadamiat olivat ryöstöhintaisia, päätin käyttää tilalla saksanpähkinöitä ja kokeilla ohjetta macadamioilla toisella kertaa, kun tulee kohtuuhintaisempia vastaan. Muokkasin ohjetta muutenkin hiukan.


Rouva Pupun versio on siis seuraava:

175 g (laktoositonta) voita
175 g tummaa suklaata: puolet tavallista tummaa suklaata (n. 50% kaakaota, esim. Brunbergin laktoositon tumma) ja puolet selvästi tummempaa (n. 75% kaakaota, tarkista maidottomuus)
3 kananmunaa
1,5 dl tummaa sokeria: puolet tummempaa (esim. Organic Health Luomu Tumma Ruokosokeri)  ja puolet hiukan vaaleampaa (esim. Dansukker Luomuruokosokeri)
1 rkl vaahterasiirappia
1,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
100 g saksanpähkinöitä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja suklaa. Sekoita suola ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin.

Vaahdota kananmunat ja sokeri. (Käytin sekaisin kahta eri ruokosokeria, koska pidän erityisesti suklaan kanssa tumman sokerin mausta, mutta hyvän vaahdon aikaansaamiseksi osa sokerista piti olla hiukan vaaleampaa.) Lisää vaahtoon vaahterasiirappi ja suklaaseos. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja kevyesti rouhitut pähkinät.

Ohjeessa neuvottiin kaatamaan taikina pieneen uunipannuun, mikä oli mielestäni jokseenkin epämääräinen ohje. Päädyin käyttämään n. puolen uunipellin kokoista lasivuokaa. Lopputuloksesta tuli paksumpi ja mehevämpi kuin kirjan kuvassa, joten ilmeisesti "pieni uunipannu" on jonkin verran omaa lasivuokaani suurempi loota. Pienessä uunipannussa brownieta paistetaan puoli tuntia. (Kannattaa kokeilla kypsyyttä jo hiukan aiemmin, sillä kirjan ohjeiden paistoajat ovat hiukan yläkanttiin ainakin minun uunissani.)

Suosittelen valmiin herkun nautiskelua vaniljajäätelön ja vaahterasiirapin kera. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti