22. toukokuuta 2015

Maidoton sitruuna-marsipaanikakku

Maidoton ruokavalio on tullut sivusta seuraamalla jossain määrin tutuksi ja maidotonta kakkuakin olen syönyt monesti. Itse en ole sellaista kuitenkaan koskaan leiponut ja nyt oli aika kokeilla.

Muistin lapsuudestani ihanan raikkaan täytteen, jossa sitruunakiisseliin sekoitettiin kermavaahtoa ja päätin käyttää sitä. Kermavaahdon korvasin kauravispillä. Lisäsin myös täytteeseen hiukan liivatetta, jotta sain paksumman kerroksen pysymään kakun välissä.

Tein täytteestä melko kirpeän vastapainoksi makealle marsipaanikuorrutukselle. Mikäli ei välitä niin kirpakasta, voi sitruunan määrää tietenkin vähentää. Silloin kaurakerman ominaismaku tulee kuitenkin selkeämmin esiin. Tässä versiossa sitä ei käytännössä huomaa ja kakku uppoaa hyvin ei-maidottomillekin.

Kakku on tehty 18 cm:een vuokaan, joten jos teet normikokoisen vuokaan, suurenna ohjetta n. 1,5-kertaiseksi.


Ohje:

18 cm:een vuokaan leivottu 3 munan vaalea kakkupohja

Sitruunakiisseli:
3 dl vettä
1 muna
2 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
2 (pienen) sitruunan mehu

Sekoita ainekset sitruunamehua lukuun ottamatta kattilassa ja kuumenna sekoitellen, kunnes kiehahtaa. Lisää joukkoon sitruunamehu. Anna jäähtyä silloin tällöin sekoittaen.

Täyte:
sitruunakiisseli
2 dl kauravispiä
2 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu

Vatkaa kauravispi vaahdoksi. Liuota liivatteet sitruunamehuun. Sekoita liivateseos sitruunakiisseliin. Nostele kauravispivaahto kiisseliin ja sekoita tasaiseksi.

Kostutukseen:
1/2 sitruunan mehu
vettä
tomusokeria

Laimenna sitruunamehu vedellä ja makeuta tomusokerilla. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat. Kasaa kakku vuokaan siten, että kumpaankin väliin tulee puolet täytteestä. Laita kakun päälle leikkuulauta painoksi ja kakku jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli.

Kreemi:
100 g maidotonta margariinia (esim. Keiju)
1 dl tomusokeria

Vatkaa margariini ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Päällystä kakku ohuella kerroksella kreemiä. Yleensähän sokerikreemiin lisätään maitoa (tai vettä), mutta maidoton margariini on niin pehmeää, että nestettä ei tarvita.

Kuorrute:
n. 400 g marsipaania

Kauli marsipaani tomusokerin avulla hiukan kakkua suuremmaksi levyksi. Siirrä levy kaulimen avulla kakun päälle. Tasoita marsipaani kakun päälle keskeltä alkaen. Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Koristele haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti