25. tammikuuta 2015

Jouluinen luumujuustokakku

Tein vuosia sitten luumujuustokakkua, josta ei varsinaisesti tullut leivontaurani huippuhetkeä. Liivatteen lisääminen meni aivan penkin alle sillä seurauksella, että kakusta löytyi elmukelmuretaleita muistuttavia liivateklimppejä. Ei kiva. Mieleen jäi kuitenkin, että muuten kakku oli oikein hyvä. Niinpä nuolin haavani ja päätin yrittää uudelleen.

Joko arkistointimenetelmässä on aukko tai olin lannistuneena heittänyt ohjeen menemään. Niin tai näin, sitä ohjetta en enää löytänyt. Kotivinkin sivuilta löysin kuitenkin aika sopivan kuuloisen ohjeen, jota vielä hiukan muokkasin. Teen kakkuni useimmiten pieneen (halk. n. 18 cm) irtopohjavuokaan, joka on tilavuudeltaa n. 2/3 normikokoisesta. Suluissa olevat ainesmäärät ovat 24 cm:een vuokaan.

Tällä ohjeella kakusta ei tule kovin makeaa, joten lisää halutessasi sokerin määrää (alkuperäisessä ohjeessa sokeria oli 1,5 dl). Täytettä on onneksi helppo maistella! :)



Pohja:
120 (200) g piparkakkuja
45 (75) g   (laktoositonta) voita

Täyte:
75 (125) g (laktoositonta) maustamatonta tuorejuustoa
150 (250) g (laktoositonta) maitorahkaa
0,5 (0,9) dl ruokosokeria
150 (250) g luumumarmeladia
1,2 (2) dl (laktoositonta) vispikermaa
3 (5) liivatelehteä
1 (2) rkl tummaa rommia
(pinnalle kanelia)

Murenna piparkakut. Sulata voi ja lisää piparimuruihin, kunnes koostumus tuntuu sopivalta. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Painele pipariseos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Pehmitä tuorejuusto ja sekoita siihen luumumarmeladi, sokeri ja rahka. Vaahdota kerma ja lisää täyteseokseen.

Kuumenna rommi ja liuota siihen liivatteet. Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti